torsdag 27 maj 2010

O så lite fisk till middag

Idag har vi testat en gammal goding till middag, en gammal goding som det inte var det allra lättaste att hitta recept till. Iallafall ett recept som är någorlunda likt det man hade i tanke. Men här kommer den mumsiga rätten (receptet kommer från tasteline.com):

Fiskgratäng

(4 portioner)

Fisken:
400 gram fiskfiléer
2 krm salt
0,5 msk margarin (till formen)

Potatismoset:
500 gram potatis
0,5 dl mjölk
1 st ägggula (fungerar med ett helt ägg också)
salt
vitpeppar
margarin

Gratängsåsen:
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1,5 dl vatten
½-1 st fiskbuljongstärning
4 msk grädde
2 st ägggulor (fungerar också med hela ägg)
salt
vitpeppar
4 tsk pressad citron
2 msk dill
100 gram skalade räkor (använde inte detta i våran middag, men det är säkert gott om man vill lyxa till det)

Tillagning av fisk:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörja en ungssäker form. Lägg fisken i formen och salta. (sprid ut fisken över hela formen så alla bitar får samma värme.) Täck fisken med folie och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset.

Potatismos:
Koka potatisen som vanligt, tänk på att om de är väldigt ojämna i storleken går det snabbare att koka dem om man skärt dem i jämna bitar. Tar som vanligt cirka 20-30 minuter att koka potatisen mjuk.

(Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagning av såsen.)

Häll av vattnet på potatisen, vispa sönder potatisen medan den är varm med en elvisp. (Går lika bra med en vanlig visp, potatismosare eller vad man nu brukar använda. Men det brukar bli lite fluffigare med elvisp.)

Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av. Spritsa eller klicka ut moset runt kanterna på gratängformen.

Gratängsås:
Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget under kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i cirka 3 minuter.

Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.

Tillsätt dill och räkor och blanda om. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter, eller tills rätten fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar