onsdag 24 augusti 2011

Tjocka Maggie bli smal och populär

Nog att det ska finnas böcker inom de allra flesta ämnen. Böcker som tar upp jobbiga saker. Men den här tar väl fan priset!? En inspirerande bok, som vänder sig till så unga barn som fyraåringar, som handlar om överviktiga Maggie som bantar och blir skolan populäraste fotbollsspelare.
Bilden är lånad från Aloha Publishers hemsida.
Författaren, Paul Kramer, till boken förstår inte varför den fått så hård kritik. Han har tydligen skrivit fler böcker om jobbiga ämnen som sängvätning och skilsmässor. Jag undrar just hur de där böcker utspelar sig. Sängvätaren mobbas kanske till torra nätter? Och barnen klandras för skilsmässan? Varför frångå ett vinnande koncept liksom!!??

Kolla illustrationen på bokens framsida. Påminner inte den äckligt mycket om skräckbilderna man ser när anorektikers och bullemikers tankegångar illustreras? Ett barn står framför en spegel och ser en helt annan bild speglas tillbaka. Okej, den brukar visas tvärtom. Men någonstans börjar ju tankarna.

Maggie har tydligen en väldig potetial som döljs av hennes övervikt. Tydligen kan hon ingenting pga detta. Just när hon är överviktig alltså. Jag menar, för vilken överviktig person kan något över huvudtaget... Det är bara smala personer som är duktiga. Som kan saker. Som har någon sorts kompetens i vårat samhälle.

Boken ska visa en flicka som tar sitt öde i egna händer. Okej, tanken är bra. Men var någonstans är det rätt att ett barn måste ändra sitt yttre för att bli accepterad? Återigen, är det inte vi vuxna som måste lära våra barn att människor ser annorlunda ut och att det är OKEJ. Det är bra att vi ser, är och beter oss annorlunda - individuellt.

Tänk om Maggie har en sjukdom, måste äta kortison och därför är "överviktig". Ska hon sluta med sin livsviktiga medicinering, skada sin hälsa, för att bli accepterad?

Tänk om Maggie fortsätter med sin spegelvridna bild av sig själv? Och blir anorektiker. Träningsnarkoman? Hon kommer ju säkert fortfarande vara populär, hon är ju smal, så då måste det ju vara okej. Eller hur.

För det enda rätta är att vara smal, följa normen och aldrig sticka ut. Och för guds skull! Kom ihåg att överviktiga kan ingenting, inget alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar