onsdag 30 november 2011

Jag är nog ganska jobbig jag också.

Lady Dahmer skriver att hon är "den där jobbiga morsan" och jag håller med. I exemplet. Allstå när ungarna skriker "men han/hon får ju". Den biten. Den är jobbig. Då är orsaken till utbrottet en jobbig person.

LD tar upp en sak i inlägget som jag börjat med alldeles nyligen, när jag började bli för rund om magen och inte orkade bära sonen. Nämligen att barn själva får bestämma över vissa saker, ytterkläder exempelvis. Jag tar inte striden om ytterkläder längre. I början tog jag inte heller strid om vanliga kläder, men det får jag göra igen eftersom de på dagis började titta väldigt snett på mig när sonen började dyka upp lite då o då i pyjamasen. Eller i sandaler när det hällregnade (pluspoäng till sonen som undvek att gå på gräsmattan pga det blöta gräset).
Och ja, jag är väldigt lättpåverkad av vad de säger där på dagiset. Mer än jag varken vill eller vill erkänna. Så när de kritiserar känns det, hårt.

Det fungerar väl sådär med att låta snorungen bestämma själv. Jag är inte direkt konsekvent med det här. Jag vill ju inte att han ska frysa samtidigt som jag inte vill bråka varenda morgon om kläder. Och så kommer skuldkänslorna som alltid dyker upp när andra föräldrar tittar snett på mig.

Samtidigt undrar jag hur fasen de står ut med bråken. Eller vad som är deras knep för att få det att rulla på smidigt för alla - utan bråk och utan att bli värsta curlingföäldern. 

Jag vill att sonen ska lära sig att ta sina egna beslut och även konsekvenserna av det. Jo, han är ung - men när är det dags att lära dem då? Är det inte bättre att det får sitta i ryggmärgen? Jag tvingar honom inte till något, inte pottträning heller. Och där räknas de stora nog att besluta själva när de är redo. Så varför inte med detta?

Skitsamma om strumporna inte machar tröjan eller om han har på sig pyjamaströjan till dagis. Så länge som han förstår att vi respekterar hans beslut, oavsett vad, spelar det ju faktiskt ingen roll. Eller hur?Man blir föresten inte sjuk av kylan, man blir sjuk av bakterier och virus. Det har lättare att bryta ut om man blir nedsatt - ja. Men det finns inget likamed-tecken där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar