tisdag 13 december 2011

Vad fasen gör de egentligen?

Nu har det hänt igen. IGEN! Vad fasen gör de på stora sonens dagis egentligen?

Att man inte kan anpassa verksamheten kring en unge har jag full förståelse för. Faktiskt. Även om det kanske inte låter så just nu. Så här ligger det till...

Sonen behöver fortfarande vila på dagarna, han är ju bara 2,5 år så särskillt konstigt är det ju inte. Det finns ju lika många ungar som redan slutat sova middag vid den åldern som det finns de som fortsätter ett tag till. Men min unge är envis. Han har kommit på att om han skriker inne i rummet där de andra sover så får han leka mera. Ja just det ja - han är jäkligt smart på sättet om jag inte nämnt det tidigare.

Men han behöver sin sömn. Annars orkar han inte hela kvällen. Inte ens hela eftermiddagen. Alternativen över hur eftermiddagen/kvällen sedan kan se ut, när han skippat vilan, är många men humöret är densamma - totalt jävla omöjlig att ha och göra med. Säger man detta till personalen får man det väldigt (inte) överraskande svaret Ja, men han är ju pigg. Och tillräkligt stor att klara sig utan vilan.

Tro fan att han är pigg då! Då är han ju på dagis, omgiven av kamrater. Inte hemma där man ska trotsa och leva rövare. Jag säger att han inte orkar, lyssna för fan!

Sorry, spårade ur lite där. Jag blir bara så upprörd över hur de hanterar den informationen jag kommer med. Jag som förälder känner mitt barn bäst och säger jag att han inte orkar vara vaken hela dagen ännu så har jag god grund för det påståendet.

En annan sak som nästan fick mig att börja tjuta vid en av dagishämtningarna förra veckan var att en fröken från en annan avdelning erbjöd sig att hjälpa mig ta på grabben. Den lilla enkla saken fick mig nästan att tjuta - jovisst. Och vad säger hon? Jo, att det är självklart att de ska hjälpa till, det är ju därför de är där. Men hur gör fröknarna på sonens avdelning? De går. Det närmaste hjälp jag fått från dem är "Men mamma blir ju ledsen om du inte följer med" sen går de.
Förr har jag kunnat vänta  ut sonen, alltså att han fått leka klart. Men med en unge till i vinterkläder fungerar inte det. Jag försöker, men nej. Den lilla blir för varm och den stora vill inte leka klart. Och jag blir förstörd.

Och efter ett försök att fördriva tiden trivsamt på stadens bibliotek känner jag mig inte bara förstörd - jag känner mig manglad, ihopskrapad och tömd på gödselstacken i väntan på dyngspridaren. Eftersom sonen inte sov idag, blev vistelsen... tja.. låt mig säga att jag än en gång undrar varför de satt tidningsdelen så nära barnavdelningen. Det blev tomt på tidningsdelen. Ingen ville sitta kvar. Ingen. Inte ens gubben med hörapparat som han först knäppte av. Så illa var det.

5 kommentarer:

 1. Välkommen till två-barns mamma livet. Men, en tröst är- det går över, det blir bättre fast vägen dit kan kännas lång!

  Stå på dig med dagis- dom får väl lägga han i vagn och gå en promenad.
  Det är ju faktiskt så att de ska ta till vara på ALLA barns behov.

  Jag hade precis det andra problemet, att om min lilla grabb sov på dagis så fick jag ett HELVETE på kvällen, en över aktiv unge som inte somnade förrän en annan stupade i säng.

  Till slut kom vi fram till en lösning att han fick "vila" en stund i någons frökens knä med en saga eller liknade så fick han vila, utan att behöva sova och kvällen var räddad :)

  Kramar!!!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det låter som att Sebastian är i gränslandet mellan att behöva och inte behöva sova. Han är för pigg för att komma till ro på förskolan och blir för trött för att hålla sig vaken på eftermiddagarna. Det är en skitjobbig övergångsperiod. Pontus har varit där och Malva är där nu. Jag har sagt på förskolan att sover hon så sover hon annars får jag kämpa med att hålla henne vaken på eftermiddagen. brukar gå bra om man har väldigt fasta rutiner när man kommer hem. dödssynd att sätta henne framför en film t.ex. hon brukar få vara med och fixa käk och en frukt vid dagishämtning är bra. det jag har märkt är att sover hon inte på dagen så sover hon mycket bättre på natten.
  det blir bättre! Trust me :)

  SvaraRadera
 3. Tack Lisa! Det där glömmer jag så lätt, de ska se till allas behov. Och när du säger det så pratade hans gamla fröken om att hon hade ett barn som de fick gå promenader med ett tag.

  SvaraRadera
 4. Emelie, njaa... Han är inte svår att söva här hemma på dagarna. Säger t.o.m till själv att han vill sova.
  Dessutom blir sömnen på natten lidande. Precis som att han drömmer mardrömmer om han inte sover på dagen, eller att han inte kan komma till ro. Övertrött kanske?

  Det är bland annat därför som jag säger till dem att han inte orkar. Flera dagar i rad utan middagsvila och han är helt förstörd. Gissar att han har lika hårt sömnbehov som jag har.

  SvaraRadera
 5. Trött personal som inte orkar mer borde sluta. Pigg, ny personal som orkar fightas och förstå barnens bästa borde få jobb! Jäkla skitlärare som inte fattar. Tro mig, jag vet vad jag snackar om!

  KRAM

  SvaraRadera