måndag 25 november 2013

Att det blir ramaskrik visar bara hur skev bilden var från början

Några leksakskataloger förra året visade både pojkar och flickor lekandes med leksaker - inte bara flickor lekandes med dockor utan både pojkar och flickor lekandes med dockor. Eller för att göra det riktigt enkelt: Det var en leksakskatalog med BARN som lekte med leksaker för BARN.

Även i år kommer företagen att ge ut katalogerna utan den könstereotypa bilden - Bravo säger jag! Bu säger vissa andra. Vissa länder exempelvis. Som Frankrike. (Inte ett dugg förvånande) Och Danmark. 

Skrämmande för föräldrar? Bildkälla: dn.se
– En stor del människor är upprörda över det svenska modet att bryta invanda könsroller håller på att vinna terräng i Frankrike. Man vill inte vända på könsrollerna som man ofta gör i Sverige och få föräldrar att tänka om och inte klä flickor i rosa och pojkar i blått, säger frilansjournalisten Johan Tollgert i Paris till P4 Extra. ur DNs artikel.

"Det svenska modet" right on!! Men att vi ska väda på könsrollerna? Det där talar bara om okunskap - här ska inget vändas, här ska könsroller utvidgas (om vi nu ska använda den termen)! Tänk att som barn inte bara erbjudas en eller två leksaker utan kunna få välja på hundratals? Helt fantastiskt!

Och jag undrar också om de där föräldrarna som skriker högst verkligen förstår vad de protesterar mot och för vem? Det är ju inte så att barnen som bläddrar i katalogerna blir helt Nej fy fan, den där dockan kan jag inte ha - den leker ju en pojke med! De kollar på leksakerna.

Att det blir ramaskrik från föräldrarna visar bara hur skev bilden var från början. Jag tänker på de där bilderna från den amerikanske klädjätten som presenterade samma skjorta helt olika för män och för kvinnor. Där kvinnan endast hade skjortan på sig, knappt underkläder alltså, och mannan hade både byxor och skor på sig. Kvinnan i sexiga poser och mannen i vardagliga poser.

Om en bild är sund. Då fungerar den åt båda hållen. Oavsett vem som presenterar varan som ska säljas. Det kommer alltid att finnas någon som protesterar, idioter kan man aldrig komma ifrån liksom. Men med kunskap kan även de "tystas ner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar