onsdag 18 december 2013

Ursäkta, hur tänkte ni nu? Inte alls eller med arslet?

Skolverket backar på beslutet om att storleksbestämma barngrupper i förskolorna. Tidigare fanns ett beslut om högst 15 barn per barngrupp. Redan där är det ju på tok för mycket. Eller skulle de också vilja bli inklämda i ett kontorslandskap med 15 andra högkacklande medarbetare, som desutom inte har vett nog att sitta på sina stolar och prata tyyyst i telefonen? Nä, skulle inte tro det.
I Skolverkets nya råd för förskolan lyfter vi fram skollagens krav om att alla beslut ska utgå från barnens bästa. Det tidigare resonemanget kring ett riktmärke om 15 barn per barngrupp är borttaget. Fokus ska istället vara på vad som är bäst för varje enskild barngrupp.
 Jomen hejsan, vad fint det där låter.. Fokus ska svara på vad som är bäst för varje enskild barngrupp. Vad tror de att förskolecheferna kommer att lägga fokus på? Inte är det barngruppernas intresse, det är och kommer alltid att handla om pengar. Redan innan beslutet togs var barngrupperna för stora nu kommer de att bli ännu större och det kommer inte att per automatik att innebära mer personal. Finns det ingen gaffel i röven på cheferna som säger att det ska vara si och så många i en grupp och så och så mycket personal per barn kommer inte fokus att läggas där.

Allt, precis allt handlar om pengar och hur mycket besparingar det går att göra. I mitt egna skolområde läggs inte pengarna jämnt fördelade per avdelning för det första. Orättvist mycket pengar går till de (eller nej DEN) populära förskolorna, vilket betyder att vissa förskolor inte får tillräckligt med material ens för att kunna följa läroplanen som de andra kan. Varför? Besparingar. Och chefernas icke-gafflade rövar.

På vår förskola är det till exemel sådan brist på personal att de har behövt att ändra till endast en avdelning som öppnar och stänger. Vilket i sin tur betyder att den personalen måste bemanna förskolan från 6 på morgonen till 6 på kvällen. På tre-fyra personer. Dagligen. Innan var det personal från två avdelningar som byttes om. Endast tillfäligt - ja. Men gör det veckorna lättare för personalen - nej. Varför? Pengarna måste läggas på andra ställen.

Varför ska mina barn behöva klämmas ihop med +15 ungar när inte ens vi vuxna accepterar det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar