tisdag 5 februari 2013

Vad är kvinnlighet?

Ja, vad ÄR kvinnligt för dig? Är det slätrakade ben, ett brinnande intresse för matlagning, långt hår, fylliga bröst, oskuldsamhet?

Passar alla kvinnor du känner in i den mallen du målat upp, som media målat upp? Vad är det som gör just kvinnor kvinnliga, lite extra kvinnliga? Och vad är det som stör om de inte är det?

Jag slår vad om att om du tittar runt omkring dig så kommer du åtminstone upptäcka att hälften av alla kvinnor i din omgivning inte passar in i den mediala mallen, passformen, för hur kvinnor ska vara och se ut.

Och då är frågan: Är de mindre kvinnliga på grund av det? Tack vare det? Är de undantagen som bekräftar regeln?

Min definition av vad som är kvinnligt har ändrats. Totalt. Monstruöst mycket.

När en kvinna tar plats, säger vad hon tycker - står för sina åsikter, inte gör det som vi idag kallar typiskt kvinnligt så uppskattas inte detta. Hon räknas som besvärlig.

När en kvinna väljer att inte raka sig, kanske inte heller sminka sig så ses detta ned på. Hon betraktas som mindre kvinnlig. Har ingen sexapeal. Hennes knullbarhet sätts i botten.

Och när en kvinna inte gör sådana saker som förväntas av henne, kanske med matlagning, vad händer då? Tänker du automatiskt att hennes partner har hushållets matlagningsintresse?

Eller tänker du att hon kan skratta sig lycklig av att ha hittat en man som inte bränner vid makaronerna?

Vad säger det om dig? Och vilka krav har du på dig?

Mina ben, i somras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar