fredag 28 augusti 2015

Regel nummer ett vid amning

Skit i allt snack om hur mysigt det är och hur bebisar är som gjorda för att ammas. Bara strunta i det.

Vill du och har möjligheten att amma? Perfekt! Gör't!

Vill du inte eller kanske inte har förutsättningarna för det? Perfekt! Flaskmatning är suveränt!

Den första och allra viktigaste regeln vid amning är att du måste vilja det. Och ingen - I N G E N - kan/får hålla något emot dig om du inte vill/kan!

Det kommer perioder då det är skitjobbigt att amma. Som att du inte har tillräckligt med mjölk. När du har för mycket mjölk och det lilla livet inte hänger med i mångden och du får ont. När ungen aldrig blir mätt. När du känner dig låst vid den där lilla varelsen. När ryggen känns av för att enda tillåtna positionen vid amningen inte är särskilt bekväm. Du kommer säkert vid flertalet tillfällen sniffa dig omkring och undra vad det är som luktar så illa bara för att upptäcka att det är du (bröstmjölkskräks må kanske vara luktfria i början men efter en stund/eller efter mängden luktar det. Surt. Jävligt surt.) och eftersom ungen är som fastklistrad på dig får duschen vänta till en annan dag.  Som när ungen får ett bra tag bara för att putta bort sig själv/släppa taget och bli nästintill otröstlig av det, gång på gång på gång. Och så vidare.

Med andra ord. Du måste vilja det här. Annars kommer det definitivt inte att fungera. Det finns såklart mängder med tips på hur det går att underlätta olika "problem", besvär är nog ett mer passande ord. Genom amningshjälpen går det att få stöd och råd om nästan allting kring amning. Och här på bloggen kan du läsa om ett amningste jag använde med stor succé förra gången.

Jag blir så trött på alla dessa människor som förutsätter att en som mamma ska amma och att naturen sköter det där så fint så. Det är fasen ett hårt slit att få det att fungera! Och både flaskmatning och amning har sina klara fördelar så inget av dem är bättre än det andra.

(Jag började med tanken att göra ett inlägg om hur viktigt det är med att faktiskt äta och dricka när en ammar, men ja. Det blev nått annat. Regel nummer två får nog vara ätandet. Ingen näring i kroppen = ingen/minimalt med bröstmjölk kan bildas.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar