tisdag 25 mars 2014

Månsand och "icke-newtonsk vätska"

Hej.

Idag är det stora vabbdagen. Eller inte riktigt, för det är bara halva barnaskaran som är sjuk. Den mindre-i-ålder-halvan. Som just nu ligger och tittar sover till "Stora maskiner". Bra film det där..

Ville bara tipsa om två saker som hållit grabbarna upptagna i stort sett hela förmiddagen. Så att jag efter en natt på cirka (läs max) två timmars sömn kunde få dricka mitt kaffe i fred. Bland annat.

Sjuklingen och månsanden.
"Ja baka peppikakka!"
Månsand, det är en slags "sand" som är formbar som blöt sand (tänk lerkakor och annat skoj) men är torr och mjuk och otroligt härlig att bara gnossa runt händerna i. Jag gjorde en halv sats eftersom mjölet inte räckte men jag kan lova att det räcker gott och väl för två ungar med en halv sats (receptet är också på en halv sats).

9 dl mjöl
1,25-1,5 dl babyolja

Grotta runt oljan i mjölet och sen är det bara att börja bygga sandslott inomhus! Eventuellt ha i lite mer olja för att binda "sanden" lite mer.


"Icke-newtonsk vätska" aka slemmig deg är en sån där blöt deg som blir hård och kan formas så länge du rör på den, sedan flyter den ut och blir härligt slemmig.

2 delar potatismjöl
1 del vatten

Bland ihop (lycka till) och börja leka direkt. Blir degen torr (vilket den blir efter en stunds lekande) häller du i lite mer vatten.

1 kommentar: