onsdag 26 mars 2014

Mississippi av Hillary Jordan

I Hillary Jordans Mississippi får du följa två familjer genom en period av deras liv, en period där de krockar och dels blir beroende av varandra. Historien handlar till största delen om Laura som tillsammans med sin familj: hennes man Henry, deras två barn och hennes rasistiske svärfar, flyttar ut i Mississippideltat där Henry köpt en bomullsfarm. 

Efter en tid kommer även Lauras svåger Jamie och bor hos dem. Jamie möter en osannolik vän i Ronsel, den äldsta sonen i familjen Jackson som arbetar på farmen, som också är en återvändande soldat från kriget i Europa. 

Var och en i familjerna berättar sin del av den hemska historien som familjerna delar. Boken är gripande, hemsk och vacker. 

Uppläsaren Anna Maria Käll gör ett bra jobb, det är många "huvudpersoner" i boken efter alla får berätta sin del av historien. Det hanteras bra och tydligt. När Anna Maria Käll läser om alla ljud som omger farmen i boken är det inte svårt att höra alla insekter och djur omkring personerna. 


Adlibris skriver så här om boken:
År 1946 slår sig Henry McAllan och hans hustru Laura ner på en nedfallen bomullsfarm i Mississippideltat. För Laura, som växt upp i storstaden Memphis, är den nya miljön både främmande och skrämmande. Hon delar inte sin makes kärlek till lantlivet och får slita hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiska och rasistiska svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden. Familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja. 
Mot sin vilja dras Laura till Henrys yngre bror Jamie, som återvänder från andra världskriget och nu hemsöks av ohyggliga minnen från det han upplevt. Jamie är raka motsatsen till Henry charmig, vacker och lyhörd för Lauras känslor. Från kriget återvänder också Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkare som arbetar för Henry. Under sin tid i Europa har han fått uppleva hur det är att behandlas som en jämlike av den vita befolkningen, men nu tvingas han återigen underkasta sig sitt hemlands hårda segregationslagar. Mellan Ronsel och Jamie uppstår en osannolik vänskap som snart väcker ont blod.

Den är även på REA just nu i ljudboksform.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar